Skip to main content
4 maart 2024

Ondernemers, ceo’s en directeuren: koester je middenmanagers!

Dit artikel van @MT/Sprout weerspiegelt wat ik mijn klanten al jaren adviseer. Het middenmanagement is cruciaal voor het succes van je onderneming, dus zorg ervoor dat zij optimaal kunnen presteren. Ik help je daar graag bij.

Een praktijkvoorbeeld: jaren geleden werd ik ingehuurd voor een opdracht in een groot distributiecentrum van een van de grootste elektronicaconcerns ter wereld. Zoals in het artikel beschreven was ook hier door allerlei ontwikkelingen het middenkader verwaarloosd. En dat vormde één van de grootste problemen. In 1,5 jaar tijd waren er 3 middenmanagers gesneuveld. De oorzaak: ze zaten klem tussen de leiding en de klant, ze hadden feitelijk geen positie en bevoegdheden.

Dit probleem vertaalde zich direct door naar de werkvloer. De mensen op de werkvloer voelden geen vertrouwen en werden bang om beslissingen te nemen. Ze raakten, net als de middenmanagers, verlamd. De oplossing was bedrieglijk simpel: ik gaf de middenmanagers rugdekking. Ik zei tegen hen “ga nou gewoon weer je werk doen, ik zal je steunen”. Het resultaat was verbluffend. De middenmanagers gingen weer verantwoordelijkheid nemen en kregen weer plezier in hun werk. De werkvloer merkte dit ook direct en ging ook weer beter functioneren.

Machtig mooi vind ik dat. En het toont een van mijn vertrekpunten aan: zorg dat je een goed gepositioneerd middenkader hebt en ze doen wonderen voor je.