Skip to main content
30 september 2023

Gezagvoerder zijn vs. gezag hebben

Marcel Levi verhaalde in het Parool laatst over de vertraging die hij had opgelopen tijdens een Transavia vlucht. Er werd tot zijn verbazing amper gemopperd door de gedupeerde passagiers. Dat kwam door het persoonlijk leiderschap dat de piloot en purser in die situatie tentoon spreidden. Een mooi voorbeeld dat laat zien waar krachtig leiderschap toe kan leiden.

Helaas zijn er veel meer voorbeelden – ook van Transavia – waarin in crisissituaties geen leiderschap wordt getoond. Heeft Transavia dan toevallig gewoon geluk met deze piloot en purser? Geluk zeker, maar toeval zou ik het niet willen noemen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat als je investeert in je medewerkers en je mensen in hun kracht zet, ze zich meer betrokken voelen bij het bedrijf en ze daardoor ook meer verantwoordelijkheid gaan nemen.

Als ondernemer of directeur heb je invloed op het gedrag van je medewerkers. Allereerst door zelf het goede voorbeeld te geven; practice what you preach. Maar ook door te luisteren naar je medewerkers, hun feedback serieus te nemen en hen de ruimte en verantwoordelijkheid te geven om de juiste dingen te doen. Bij de medewerkers zit de kennis, zij hebben contact met de klant. Benut die kennis en ervaring dan ook om het bedrijf én de medewerkers beter te laten functioneren!

Dat dit in de praktijk nog niet zo eenvoudig is laten de talloze slechte voorbeelden zien. Daarom helpen we bij Umfields bedrijven bij deze transitie. Het is onze missie om duurzame, mensgerichte organisaties te bouwen waarin medewerkers floreren en het bedrijf optimaal presteert. Niet met lijvige adviesrapporten, maar door met onze poten in de klei te staan en samen verbetering te realiseren. Wij zijn uw bondgenoot. Klinkt dit als muziek in de oren? Neem dan een kijkje op onze website: https://umfields.nl/